Autor Tema: Kako digitalizovati video kasete  (Posjeta: 1669 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zekadex

 • ADMINISTRATOR
 • *
 • Postova: 2488
 • Country: cs
 • Thanked: 3672 times
 • Spol: Muški
 • INFINITY TEAM
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 6.0.458.1 Chrome 6.0.458.1
Kako digitalizovati video kasete
« u: Rujan 24, 2014, 14:01:53 »
Kako video sa video kaseta prebaciti na računar ili na DVD Video diskove. Video Capturing i dalja obrada.
Uvod

 Digitalizacija video kaseeta je dosta obimna tema. Pojedinim detaljima smo se već bavili u raznim vodičima i tutorijalima na sajtu. U ovom tekstu nećemo ponovo objašnjavati sve detalje nego ćemo vam generalno opisati problematiku i uputiti vas na druge "preciznije" vodiče gde ćete naći detaljnija objašnjenja.
Šta znači digitalizacija?
Pojednostavljeno rečeno, signal koji nije digitalan je analogan. Digitalizovanje videa znači da analogni video pretvorimo u digitalni video. Digitalni video su zapravo video fajlovi na kompjuteru ili na kompjuterskim medijima (CD diskovima, DVD diskovima, USB memorijalma itd.).
Ključna reč "Video Capturing"
Sam proces pretvaranja analognog video signala u kompjuterski fajl se zove Video Capturing. Pojam vidoe capturing se stalno spominje u ovoj oblasti. Medjutim u ovom vodiču mi ne govorimo samo o Video Capturingu već i o daljoj obradi fajlova koje dobijete tim putem.
Šta je potrebno od hardvera?
1) Uređaj sa kojim ćemo "puštati" te video kasete
Ako su to obične VHS kasete onda vam treba klasičan kućni videorekorder (VCR). Ako su to posebne kasete za male video kamere onda morate imati odgovarajuću video kameru koja može "puštati" takve.
2) Kompjuter mora imati video ulaz (video-in)
U računar mora biti ugrađena neka komponenta koja ima video ulaz. To može biti posebna Video Capture kartica ili analogna TV kartica. Do pre nekoliko godina bilo je dosta grafičkih kartica koje imaju video ulaz ali danas ih je skoro nemoguće nabaviti. Najčešće se za ove potrebe koristi TV kartica.
Više detalja o pojedinim kompjuterskim komponentama koje su važne za rad sa videom naći ćete u tekstu Kompjuter za video
Više detalja o TV karticama naći ćete u tekstu Vodič za kupovinu TV kartice
3) Odgovarajući kablovi
Naravno trebaju vam i odgovarajući kablovi kojim ćete spojiti prvi uređaj sa video ulazom na računaru.
Više detalja o vrstama kablova i konektora naći ćete u tekstu Kablovi i konektori
Potreban softver za snimanje (video capturing)
1) program koji snima video (Recorder, PVR, DVR...)
Glavni posao oko digitalizacije obavlja program sa kojim snimate. On je taj koji analogni video signal pretvara u (digitalni) video fajl.  Skoro uvek je najbolji izbor neki od programa koji snimaju u MPEG-2 formatu spremnom za DVD. Sa takvim programima dobijate MPG fajlove od kojih lako možete napraviti "regularan" DVD Video disk a možete ih kasnije i konvertovati u neke druge formate na primer u popularni "DivX".
Za detalje o programima za video capturing obavezno pročitajte tekst Programi za TV kartice
Ako koristite TV  karticu sa hardverskim MPEG-2 enkoderom onda treba da koristite softver koji ste dobili uz TV karticu.
Programi za dalju obradu tog videa
Video fajlove koje dobijete capturingom, naravno, možete dalje obrađivati i konvertovati sa raznim video alatima. Takođete pomoću programa za DVD Authoring možete napraviti i "pravi" DVD Video disk od njih.
Detaljan spisak video alata, opise i preporuke, pronaći ćete u tekstu Alati. U istom tekstu su obuhvaćeni i programi za DVD authoring.

A što se tiče same obrade videa i konvertovanja, to sve spada u oblast video kompresije. Te stvari ne mogu mnogo da se pojednostave. Video kompresiji je posvećena velika rubrika na našem sajtu Video kompresija
Premotavanje kaseta kao priprema za digitalizovanje
Pre svakog presnimavanja (sa kasete na kasetu) ili postupka digitalizvanja, kasetu je potrebno pripremiti premotavanjem.
Kasetu treba da premotate na kraj pa zatim na početak. Ako želite, a naročito ako se radi o problematičnoj kaseti, još bolje je da ovaj postupak ponovite još jednom. Dakle ponovo premotajte napred do kraja pa zatim na početak.
Zašto se treba obaviti ovo premotavanje?
Ovakvim postupkom ćete eliminisati nekoliko čestih problema i postići veći kvalitet. Pre svega, postiže se ravnomerno namotavanje trake na kolutove što olakšava vrtenje trake u samoj kaseti. Sprečava "proklizavanje" i pomaže motoru video rekordera da vrti ravnomernom brzinom i zadrži dobru sinhronizaciju.
Drugi razlog zbog kojeg treba da se obavi ovo premotavanje je činjanica da se traka usled temperature, vlage, pritiska i magnetskih sila pomalo slepi što takođe otežava vrtenje. Takođe je moguće da pri puštanju kasete sa slepljenom trakom dolazi i do pojava pucketanja radi elektriciteta, što takođe stvara šum i narušava kvalitet signala. Ovakvim premotavanjam se naravno rešava problem te zalepljenosti.
U svakom slučaju, ako obavite ovakve pripreme ceo proces digitalizacije će biti manje problematičan i nećete ni morati znati za ova objašnjenja.
Pitanje kvaliteta
Mnogi korisnici su u dilemi da li će ovim putem dobiti video zadovoljavajućeg kvaliteta. Najpre treba reći da prilikom svake konverzije dolazi do određenog gubitka kvaliteta. Pitanje je samo da li je taj gubitak kvaliteta primetan ili neprimetan.

  Ako su u pitanju VHS kasete, držeći se preporuka iz ovog vodiča moguće je očuvati kvalitet videa do te mere da ne primetite razliku između originala i novih snimaka. Međutim ne mora uvek biti tako. To dosta zavisi od mnogih faktora. Na primer ukoliko je kvalitet videa na kasetama loš, nakon konverzije biće još gori jer se video lošeg kvalitet teško kompresuje. Ali ako sve uradite najbolje što može  i rezultat će biti odličan. Treba paziti na sve: kvalitet kablova, spajanje, podešavanja itd.
Sprečite pojavu interferencije i šumova
Analogni signal tokom kretanja kroz kablove može biti iskvaren pojavom interferencije. Kao rezultat interferencije dolazi do pada kvaliteta, raznih ružnih pojava na slici i  šuma u zvuku. Svaki električni uređaj koji radi u sobi može da uzrokuje ovu pojavu. Naročito elektromotori i prekidači. Tokom procesa video capturinga iskljjučite sve uređaje u sobi. Nemojte dirati ni jedna prekidač. Video rekorder odmaknite od kompjutera onoliko koiko vam kablovi dozvoljavaju. TV kartica u računaru treba biti priključena koliko je god moguće dalje od ventilatora koji su u kućištu. Po mogućnosti da bude priključena u poslednji slot, najdalje što može od grafičke kartice. Nemojte ništa drugo raditi na računaru. Nemojte ubacivati nikakav CD ili DVD da se ne uključuje motor DVD uređaja. Nemojte uključivati nikakav eksterni hard disk jer i oni imaju motor.
Kablovi trebaju biti kvalitetniji i ne mnogo dugački. Najbolje da ne koristite kablove duže od tri metra. Pažljivo priključujte kablove tako da se ostvari dobar kontakt.
Primer cele operacije digitalizacije VHS kaseta

 
Hardver:
Video rekorder (VCR)
U računar ugrađena TV Kartica sa hardverskim MPEG-2 enkoderom - WinFast PVR3000 Deluxe
S-Video kabal za video signal
Audio činč kablovi (crveni i beli) za stereo audio signal
Adapter "Džek u činč" da bi se audio činč kablovi mogli priključiti na džek priključak audio ulaza na računaru.
Softver:
WinFast PVR, program koji se dobija uz pomenutu TV karticu.
MPEG Streamclip (a može i Free Video Dub) za sečenje .MPG fajlova bez rekompresije
DVDStyler za DVD authoring. DVDStyler može da obavi izradu DVD-a od pripremljenih MPG fajlova bez rekompresije (što znači bez gubitaka kvaliteta).
Postupak
1) Najpre spojite uređaje.
Video izlaz sa video rekordera spojite sa video ulazom na TV kartici. Audio izlaz sa video rekordera spojite sa audio ulazom na računaru.
2) Pripreme i podešavanja
Premotajte kasteu na početak video snimka koji želite prebaciti na računar. Na kompjuteru obavite podešavanje programa za snimanje. Odaberite lokaciju gde će da snima fajlove. Odaberite da će za ulazni signal da se koristi video ulaz S-Video. Izaberite u kojem formatu i kvalitetu će da snima. U našem slučaju treba izabrati DVD PAL normalan ili visoki kvalitet.
3) Snimanje
U WinFast PVR programu kliknete na taster "Record" a zatim na video rekorderu pokrenete "Play". namerno smo rekli baš tim redosledom zato da bi bili sigurni da da će video biti prenesen od početka. Na taj način će početak snimka biti prazan (crn ili plav  ekran) ali taj višak kasnije možete odseći.
Snimljeni video će biti u .MPG fajlovima a format video i audio zapisa u njima  već u skladu sa DVD specifikacijom.
4) Sečenje
Snimljeni video obično sadrže nepotrebne delove koje treba izbaciti. Najčešće treba obristai početak i kraj videa jer je na tim mestima obično bez snimka, samo crn ili plav ekran. Takođe možda trebate preseći neke fajlove na više delova. Na primer ako su na kaseti bila četiri različita snimka  na kraju ćete verovatno želeti da ih isečete tako da to budu četiri odvojena MPG fajla.
Sečenje obavite sa programom MPEG Streamclip a ako bude nekih problema onda sa programom Free Video Dub.
5) Izrada DVD-a
DVD možete napraviti prema uputstvima iz tutorijala: Izrada DVD-a bez rekompresije pomoću programa DVDStyler
ko zna,zna
Your © INFINITY TEAM by zekadex

Offline lojze

 • Aktivan Član
 • *
 • Postova: 320
 • Country: si
 • Thanked: 285 times
 • Spol: Muški
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Firefox 88.0 Firefox 88.0
Odg: Kako digitalizovati video kasete
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2021, 15:33:46 »
Jel neko koristio You are not allowed to view links. Register or Login
1 minut je 1gb to je mnogo jel ima program,da se to smanji meni je interes samo što je snimljeno na  video cameru pa ipak?

Offline malivrag99

 • MODERATOR
 • *
 • Postova: 919
 • Country: mon
 • Thanked: 1355 times
 • Spol: Muški
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 90.0.4430.93 Chrome 90.0.4430.93
Odg: Kako digitalizovati video kasete
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2021, 18:07:53 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jel neko koristio You are not allowed to view links. Register or Login
1 minut je 1gb to je mnogo jel ima program,da se to smanji meni je interes samo što je snimljeno na  video cameru pa ipak?
Ja sam kupio ovo preko aliexpresa :)
Snimak od 3 sata je otprilike 5GB ispao, ovaj snimac se registruje u sistemu kao video kamera a ja sam snimao preko Wondershare Filmora9 pa je ispalo ovako
You are not allowed to view links. Register or Login
U paketu dodje i program za snimanje, u suštini nije loša stvarčica za presnimiti stare kasete ;)
Četiri se stvari ne mogu vratiti: izgovorena riječ, izbačena strijela, protekli život i propuštena prilika.
Your ©INFINITY TEAM by  malivrag99

Offline D@cha

 • MODERATOR
 • *
 • Postova: 173
 • Country: cs
 • Thanked: 131 times
 • Spol: Muški
 • Dodjoh videh pobegoh
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 90.0.4430.93 Chrome 90.0.4430.93
  • SATELIT IN FORUM
Odg: Kako digitalizovati video kasete
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2021, 19:42:21 »
Evo da  se ja pravim malo kao mudroser neki veciti.Ja sam u neko svoje vreme koristio tv krticu za te radove,ali sam takodje koristio eksternu audio karticu tj na pci slot kao i tv kartica, iz jednog razloga jer je na integrisanoj kartici zvuk isao u rasponu kada je zvuk mutiran na jednom kanalu 67 db a na drugom 30 dok kod eksterne je bio 0 0 eventualno 1. To mnogo doprinosi kvalitetu snimka.Sto se pak programa tice  koristio sam power director od uleada a kasnije ih je kupo corel i winavi video studio koji je isao uz tv karticu postoji i pinacle video studio koji je  najbolji bio uz njihove tv kartice jer su mu onda sve mogucnosti bile otvorene.Normalno tata je bila aktuelna rezolucija dvda 720*576 za pal sistem i 720*504 za ntsc sistem.Imao sam u planu da kupim ovo ali su nas pojebali bili sa ovim postarinama tako da smo poduvali malo  :D tako da ne mogu nista da kazem o toj stvari konkretno u principu nije velika cena ali vredi isprobati
NA GLUPA PITANJA NE ODGOVARAM
The following users thanked this post: malivrag99

Offline mirodvd

 • VIP MEMBER
 • *
 • Postova: 184
 • Country: cs
 • Thanked: 93 times
 • Spol: Muški
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 89.0.4389.128 Chrome 89.0.4389.128
Odg: Kako digitalizovati video kasete
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2021, 20:40:57 »
ja sam koristio pinnacle dc 10+ kasnije dc 30+ i adobe premiere za snimanje a sad imas ovo no kosta vise e sad kome koliko treba i hoce da ulozi u tehniku
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline mañana

 • MODERATOR
 • *
 • Postova: 1656
 • Country: hr
 • Thanked: 675 times
 • Spol: Muški
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Firefox 88.0 Firefox 88.0
Odg: Kako digitalizovati video kasete
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2021, 23:21:46 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jel neko koristio You are not allowed to view links. Register or Login
1 minut je 1gb to je mnogo jel ima program,da se to smanji meni je interes samo što je snimljeno na  video cameru pa ipak?

Ovo je uhvačeno takvim uređajem, spojeno na SCART amiko prijemnika.
Smanjiti možeš programom You are not allowed to view links. Register or Login (mislim da je FREE ograničen na dvije minute) ili FFmpeg iz komandne linije.