Autor Tema: TUTORIJAL: Video Editor za editovanje snimaka bez rekompresije - LosslessCut  (Posjeta: 122 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Amos333

 • Aktivan Član
 • *
 • Postova: 26
 • Country: cs
 • Thanked: 28 times
 • Spol: Muški
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 98.0 Firefox 98.0
TUTORIJAL: Video Editor za editovanje snimaka bez rekompresije - LosslessCutHteo bih da vam predstavim jedan zanimljiv program- LosslessCut . Reč je o freeware programu, video editoru koji može da uređuje snimke bez rekompresije. Može da prihvati veliki broj ulaznih formata a podržava i isto toliko izlaznih formata. Spisak mogućnosti je povelik, a nas kao članove satelitskog foruma će najviše zanimati mogućnost kako da uređujemo svoje snimke sa satelitskog risivera, tj. da izbacimo nepotrebne delove a ostavimo samo ono što nas zanima.

Rukovanje sa programom je krajnje jednostavno, nije prenatrpan velikom količinom opcija, pa se veoma brzo može naučiti raditi s njim. Ja ću ovde pokazati osnovne funkcije rada u jednom primeru kada iz snimljene datoteke u .TS formatu u trajanju od oko 120 minuta treba izbaciti nepoželjne delove snimka, recimo neke reklame ili bilo šta što nas ne zanima, i zatim od tih delova koji nas zanimaju napraviti jednu izlaznu datoteku, tj. slepiti izabrane segmente jedan za drugi u jedan fajl (ili "isčupati" sve odabrane delove kao zasebne fajlove).

Prvi korak je download programa, koji možete preuzeti sa GitHUB-a.


EXE self-extracting arhiva:
You are not allowed to view links. Register or Login

ZIP arhiva:
You are not allowed to view links. Register or Login

Nakon preuzimanja i pokretanja LoslessCut.EXE datoteke dočekaće vas jednostavan interfejs.Klikom na ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu programa i ponovnim klikom na treću stavku "Custom Working directory" možete odmah odabrati izlazni folder u kojem će program smeštati obrađene datoteke. Zatim sledi učitavanje željenog snimka koji hoćemo da sredimo, u ovom slučaju .TS datoteke, jednostavnim prevlačenjem te datoteke mišem i otpuštanjem u prozor programa. Nakon učitavanja fajla u program- sledi biranje segmenata video materijala koje želimo da zadržimo.
Na sledećoj slici je prikazano kako izgleda kada je prvi segment snimljenog materijala odabran na vremenskoj liniji.
a sada ćemo na primeru videti kako se vrši odabir.U sredini radnog prozora imamo PLAY/PAUZA plavo dugme kojim možemo pustati video snimak, koji služi za vizuelni privju i traženje početne i završne tačke prilikom odabira segmenata. Reprodukcija uvek kreće od pozicije belog uspravnog markera na vremenskoj liniji. Poziciju belog markera možemo pomerati/vući klikom mišem na njega ili komandama na tastaturi. Ako koristimo tastaturu strelice LEFT i RIGHT pomeraju marker levo desno a pritiskanjem razmaknice SPACE pustamo i pauziramo snimak. Dok je video pauziran, sa belim trouglićima levo i desno od PLAYdugmeta možemo fino da štimamo željeni frejm-po-frejm. Kada smo u toku pregleda videa pronašli deo koji nas zanima i tačnu poziciju od koje želimo da krene odabrani deo - pritiskamo PAUZA dugme i zatim kliknemo na levi "marker point" da markiramo početnu tačku segmenta.Sada biramo krajnju tačku segmenta (na primer gde se završava neki deo koji nas zanima, a pre trenutka gde počinju reklame) na isti način kao što smo birali i početnu. Znači uz aktivirano PLAY dugme pregledamo snimak i pri nailasku željenog trenutka (scene/frejma) pritiskamo PAUZA dugme i klikćemo na desni "marker point" za označavanje krajnje tačke segmenta.
NAPOMENA : ukoliko ne odaberete krajnju tačku - ona se automatski uvek završava na kraju fajla.
OPCIONO : Početnu i krajnju tačku ne moramo birati na gore opisani način- možemo i ručno uneti tačne pozicije (ako ih znamo) tako što ih upišemo u za to određena polja levo i desno od PLAY dugmeta. Ovo može biti korisno ako od ranije znamo tačne pozicije segmenata koje želimo da sačuvamo, na primer ako smo već ranije odgledali taj video materijal i pribeležili sve pozicije "od-do" preko nekog drugog video plejera.Kada završimo sa editovanjem i odaberemo sve delove videa koje želimo da spojimo u jedan izlazni fajl, radni prozor treba da izgleda kao na sledećoj slici:Svaki odabrani segment će biti obeležen drugačijom bojom na vremenskoj liniji radi lakšeg raspoznavanja.
OPCIONO : U uspravnoj koloni sa desne strane možemo menjati redosled segmenata, desnim klikom na segment i odabirom opcije "Change segment order". Skroz ispod možemo pročitati zbirno vreme svih odabranih segmenata (ukupno trajanje izlaznog videa nakon trimovanja).
Na vremenskoj liniji će biti jasno označeni delovi videa koji će biti sačuvani a koji će biti izbačeni u procesu trimovanja. Delovi koji se odbacuju imaju oznaku korpe za otpatke. U našem slučaju ukupno trajanje izbačenih delova iznosi oko 30 minuta.NAPOMENA : Samo da napomenem da postoji opcija da umesto označavanja delova koje želimo da sačuvamo - moguće je označiti delove koje želimo da uklonimo. Pri čemu će sve ono što nismo označili biti sačuvano. Nekome je lakše da radi na ovaj način. To se menja u postavkama programa (klik na ikonicu zupčanika desno gore).
Po defaultu je označena opcija "KEEP" kao na slici dole:
a klikom na nju možemo izmenuti na "REMOVE"U tom slučaju bi naš gorepomenuti primer nakon odabira takvog načina izgledao ovako kao na sledećoj slici:Primećujete sa slike da je sada sve inverzno, pa će segmenti koji su odabrani biti izuzeti (odbačeni) iz izlaznog fajla, a program će sjediniti sve ono što nismo označili.

TRIMOVANJE :
Kada smo završili sa editovanjem segmenata prelazimo na trimovanje, klikom na dugme "EXPORT" dole desno. Pre samog početka trimovanja pojaviće nam se prozor sa opcijama na kojem možemo birati format izlaznog fajla (ako ne želimo da bude isti kao ulazni) i način na koji će program da postupi sa odabranim segmentima. Recimo imamo nekoliko mogućih opcija za "Export Options":


- MERGE CUTS - ako ovo odaberemo onda program spaja sve odabrane delove u jedan jedini fajl (u izlaznom formatu koji odaberemo)
 - MERGE & SEPARATE - program će spojiti sve odabrane delove u jedan fajl + sačuvaće i pojedinačne odabrane delove svaki ponaosob kao zasebne fajlove
 - SEPARATE FILES - program će sačuvati pojedinačne odabrane delove svaki ponaosob kao zasebne fajlove
 - CHAPTERS ONLY - program neće seći originalnu datoteku već će je sačuvati sa upisanim poglavljima (chapters) koji su kreirani od odabranih segmenata
 
Kada smo odabrali željenu opciju klikćemo na plavo "Export" dugme u tom prozoru i proces trimovanja započinje.
Pošto program ne vrši rekompresiju video materijala , proces trimovanja će se relativno brzo završiti. U principu sve se svodi na vreme koje treba programu da iskopira odabrane segmente u svoj radni folder (koji smo odredili na početku tutorijala) i da ih sjedini (ako je ta opcija odabrana).

LosslessCut program postoji i za Linux i OSX platforme. Više informacija na GitHUB stranici: You are not allowed to view links. Register or Login


Program ima još nekih opcija koje nisam isprobao. Ako budem otkrio još neku zanimljivu funkciju ja ću dopuniti ovaj tutorijal.


The following users thanked this post: Pahuljica, gugi_70, zekadex, arci, ziyo

Offline Amos333

 • Aktivan Član
 • *
 • Postova: 26
 • Country: cs
 • Thanked: 28 times
 • Spol: Muški
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 99.0 Firefox 99.0
... NASTAVAK TUTORIJALA

Evo još nekih korisnih opcija:

- FULSCREEN : Nakon pokretanja programa pritisnuti "F11" taster da se prozor programa "razvuče" u fullscreen. Tako će interfejs biti mnogo pregledniji za rad.
- SHOW THUMBNAILS : Klikom na donju ikonicu piktograma slike (ispod vremenske linije) možemo aktivirati "preview" video klipa kojeg trimujemo. Program će onda generisati sličice i prikazati ih na vremenskoj liniji. Sličice su orijentacionog karaktera i služe samo za grubu orijentaciju
- ZOOM : Za precizno odabiranje željenog frejma na vremenskoj liniji, na nivou milisekundi, možemo koristiti opciju zuma. Po defaultu je uvećanje "1x" a iz menija možemo izabrati i veće vrednosti.Recimo ako izaberemo najveće zumiranje od "4096x" onda će čitavo vreme od početka vremenske linije pa do njenog kraja zauzimati samo 2 sekunde trajanja (2000 milisekundi). Tako možemo najpreciznije pronaći željeni frejm pomeranjem belog uspravnog markera levo-desno u trajanju od tih 2000 milisekundi.
NAPOMENA: Beli uspravni marker se pored pomeranja strelicama na tastaturi i povlačenjem mišem- može pomerati i okretanjem točkića miša gore-dole.

 - SEEK TO TIMECODE : Ukoliko nije potrebno toliko precizno odsecanje na baš određenom frejmu, tj.ako je dovoljno i sečenje segmenata na nivou određene sekunde (bez milisekundi) onda se posao mnogo lakše i brže odrađuje ako se video datoteka pregleda sa nekim spoljnim plejerom nego da se to radi unutar samog LosslessCut editora. Spoljni plejer (program po vašem izboru) nudi mnogo veći manevarski prostor i lakše je premotavati i vraćati snimak u njemu. Ja lično koristim SMplayer ali može se upotrebiti bilo koji drugi video plejer. Potrebno je samo zabeležiti vremena "od-do" za željene segmente, tj.doći do ovakve tablice kao što je prikazana na sledećoj slici:
i te podatke zatim iskoristiti i uneti u LosslessCut program. To se radi tako što se na vremensku liniju klikne desnim klikom miša i odabere opcija "Seek to Timecode".

i zatim ručno unese početno vreme nakon čega klikćemo na "OK" pa zatim kliknemo na levi marker point da markiramo početnu tačku segmenta. Isti postupak radimo i za unos krajnjeg vremena segmenta (koji prepisujemo iz tablice) i klikćemo na desni marker point za označavanje krajnje tačke. Tako uradimo i za sve preostale segmente iz tablice.
Na ovaj način uopšte ne upotrebljavamo beli uspravni marker na vremenskoj liniji jer imamo već zapisana sva potrebna vremena.

- LABEL SEGMENT : Kada odaberemo sve potrebne segmente za trimovanje, možemo ih preimenovati upisivanjem naslova po želji. Korisna opcija ako markirane segmente nećemo da spajamo u jedan fajl (Merge cuts) već hoćemo da ih izvezemo kao zasebne celine (Separate files) pa da u tom slučaju tim zasebnim fajlovima damo smislena imena. Potrebno je samo iz desne uspravne kolone načiniti desni klik na željeni segment i odabrati opciju "Label segment".
- TRACKS : Klikom na opciju "Tracks" u gornjem levom uglu prozora programa možemo uklanjati nepotrebne stavke iz A/V kontejnera u kojeg su zapakovani slika,zvuk i titlovi (tako da se oni neće više sadržati u trimovanom izlaznom fajlu) a možemo i dodavati (pridruživati) eksterne fajlove.Korisna opcija je i mogućnost ekstrakcije svake od zapakovanih komponenti po želji, odabiranjem opcije "Extract this track as file". Tako možemo, na primer, izvući samo audio zapis od ponuđenih audio strimova iz fajla i sačuvati ga kao posebnu datoteku. Isto važi i za titlove i sliku.

 - EKSTRAKCIJA FREJMOVA : Ako želimo izvući niz skrinšotova iz nekog dela video materijala (pretvoriti pojedine frejmove u sličice) to se radi tako što se prvo markira segment na kome želimo da vršimo ekstrakciju a zatim kliknemo na njega desnim klikom u uspravnoj koloni sa desne strane i izaberemo poslednju opciju "Extract all frames as images".


Pa će se nakon završene operacije u izlaznom folderu pojaviti sve ekstraktovane sličice.- ROTACIJA : Ponekad je potrebno zaokrenuti (zarotirati) video snimak da bi se pravilno prikazao. Korisna opcija kod snimaka sa mobilnog telefona koji su usnimljeni sa pogrešnom rotacijom. To možemo učiniti klikom na ikonicu rotacije u donjem desnom uglu i izabrati ugao rotacije od 90,180 ili 270 stepeni.Ukoliko ste ovaj trim editor instalirali u Linux-u, i ako kliknete na F11 da razvučete prozor u fulscreen - u tom slučaju postoji mogućnost da vam ne bude vidljiv gornji levi tekstualni meni sa opcijama File, Edit, View,  Window,Tools i Help.
REŠENJE: Ne koristiti taster F11, već manuelno razvući prozor mišem na maksimalno dozvoljenu veličinu rezolucije vašeg monitora.

Pri korišćenju opcije "drag & drop" za učitavanje fajla u prozor programa može vam se desiti da se pojavi upozorenje o grešci sa tekstom: "The media you tried to open does not exist".
Postoji mogućnost da program nema sve potrebne "read / write" dozvole za manipulaciju nad fajlom na toj particiji na kojoj se nalazi video datoteka.
REŠENJE: Kopirati željenu video datoteku u neki folder nad kojim vaš Linux account ima sve potrebne "read/write" dozvole, recimo vaš "Home" folder ili korisnički "Video" ili "Documents" folder i slično, i ponovo učitati datoteku u program sa te lokacije.The following users thanked this post: Pahuljica, zekadex