Autor Tema: Sve o Windows Phone-u na jednom mjestu  (Posjeta: 2237 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline malivrag99

  • MODERATOR
  • *
  • Postova: 912
  • Country: mon
  • Thanked: 1351 times
  • Spol: Muški
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 47.0.2526.106 Chrome 47.0.2526.106
Sve o Windows Phone-u na jednom mjestu
« u: Siječanj 03, 2016, 21:59:37 »

Budimo realni – nema nas puno Windows Phone korisnika. Pogledate li oko sebe vidjet ćete većinom iPhone-ove, Androide raznih dimenzija i proizvođača i nekad, kad vidite drugi Windows Phone u divljini, mislite si – gle, ova/ovaj je kao ja, zna izabrati pravi mobitel
Ajd, da ne duljim previše, ovu temu sam zamislio kao neko centralizirano mjesto gdje novi ali i stari korisnici Windows Phone uređaja mogu vidjeti kako započeti.
Podijelit ću tematiku na nekoliko postova. Zašto?
Lakše editiranje sadržaja (vjerojatno će trebati neke stvari nadopunjavati)
Lakše snalaženje za autora ali i za čitatelje
Mogućnost direktnog linkanja određenog posta
Ograničenje postova u smislu broja znakova/slikaNaravno, feedback je uvijek važan tako da bih bio sretan kad bi se ostali forumaši priključili sa svojim sugestijama, workaroundovima i preporukama što i kako napraviti kod (prvog) postavljanja mobitela.

Dakle, podjela je ovakva:
FAQ / prvo postavljanje uređaja
Mogućnosti WP-a - prednosti i mane
Tips and Tricks
Sve o aplikacijama
Ostalo.
U trenutku pisanja imao sam Lumiu 920 sa Lumiom Cyan (što je zapravo firmware nadogradnja koja je donijela Windows Phone 8.1)

1.) Koja je razlika između Windows 8 i Windows Phone 8?
Windows 8 na kompu i na mobitelu ima zajednički kernel. Ono što omogućuje zajednički kernel (jezgra) je olakšana nadogradnja softvera i mogućnosti, podrška za različitiji hardver, bolja sigurnost. Razlika je u aplikacijama koje svaka platforma može pokretati - naime, nije moguće pokrenuti Windows Phone 8 aplikaciju na Windows 8 računalu i obratno. Postoje neke takozvane Univerzalne aplikacije koje rade i na Windows 8 i na Windows Phone 8 ali developer ipak u određenoj mjeri mora prilagoditi aplikaciju svakoj platformi.

Windows 10 će ove godine donijeti jedan zajednički dućan aplikacija za sve Windows platforme (komp, mob, tablet, Xbox) pa će jedna aplikacija raditi svugdje. Međutim, developer mora napraviti takvu aplikaciju i uređaji moraju na sebi imati neku verziju Windowsa 10.

2.) Windows Phone nema aplikacije i zato nije dobar. Ili se varam?
I da i ne. Bacite pogled na ovaj post.

Uglavnom - za 95% korisnika Windows Phone će imati dovoljan broj kvalitetnih i funkcionalnih aplikacija.

3.) Mogu li vrtiti aplikacije sa Windows 8 na mobitelu?
Windows 8 ima Windows Store dok Windows Phone 8 Ima Windows Phone Store. Istina, postoje takozvani Universal Apps ali opet je developer morao napraviti posebnu verziju koja se vrti na mobitelu i posebnu verziju koja se vrti na tabletu / laptopu. Od Windowsa 10 pa nadalje svi Windows bazirani uređaji (mobiteli, laptopi, tableti, Xbox) imat će jedan zajednički App Store (Windows Store) gdje će biti sve aplikacije.

4.) Trebam li antivirus pošto je to Windows mobitel?
Ne. WP za razliku od svih ostalih platformi NE POSTOJI nijedan poznati malware ili propust u sigurnosti. Dapače, osobno mislim da je Windows Phone najsigurnija mobilna platforma koja postoji.

5.) Čuo sam nešto o Windows 10, budem li mogao imati to na svojem WP-u?
Vjerojatno da. Trenutno (siječanj 2015.) još nema informacija o točnoj podršci za WP8 uređaje. Naravno, Windows Phone 7 uređaji neće dobiti nadogradnju.
UPDATE 07.02.2015 - potvrđeno je da će neki uređaji sa 512MB RAM-a dobiti podršku za Windows 10. Ipak, nema još popisa modela koji će biti podržani.

6.) Želim kupiti Windows Phone ali imam Android/iOS/stari WP. Kako prebaciti podatke sa starog moba na novi?
Uz svaki Windows Phone dolazi ova aplikacija:
Transfer my Data (Prijenos mojih podataka)
koja pomaže u prijenosu kontakata (i neki put slika) sa jednom starog mobitela na novi.

Nekakav generalni link o prebacivanju nalazi se ovdje.

U slučaju ako prelazite sa Androida nije loše baciti oko na službenu stranicu Windows Phone-a.
U slučaju ako se prešli sa iPhone-a onda za vas vrijedi ovaj link.

7.) Imam klinca koji obožava igrati igre, mjenjati jezik i zvati brojeve nekih teta iz oglasnika zbog kojih moja žena/cura poludi. Kako to spriječiti?

Za takvu situaciju najbolje je onda upaliti Kid's Corner (Dječji kutak). Kids Corner je način rada mobitela koji omogućuje pokretanje samo onih aplikacija i mogućnosti koje želite da dijete može koristiti.
Naravno, primarni račun je osiguran PIN-om tako da klinac, koliko god snalažljiv bio, ne može ugasiti ograničenja niti raditi išta što mu nije dopušteno.

Osim ako sazna PINLive Tiles ||| System -> start + theme
Prikaži

Live Tiles (ili u prijevodu koji uvijek smiješno zvuči – Žive Pločice) je vjerojatno prva stvar koju čovjek uoči na Windows Phone-u. Live Tile-ovi su neka vrsta kombinacije između ikone i widgeta na Start Screenu Windows Phone-a i osim što prezentiraju aplikaciju mnoge od njih pokazuju dodatne informacije kroz animacije i indikatore.
Primjerice, ukoliko aplikacija za vremensku prognozu ima Live Tile onda na Start Screenu mobitela prikazuje prognozu za danas u mjestu gdje se nalazite, Data Sense pokazuje potrošnju mobilnih podataka, People pokazuje kontakte u imeniku, Endomondo pokazuje brzinu, udaljenost i potrošene kalorije itd.
Naravno, postoji hrpetina aplikacija sa Live Tile-om tako da vjerujem da se može naći velika većina stvari koje želite.

Moguće je mjenjati veličine Tile-ova kao i redosljed dok u opcijama mobitela moguće je upaliti koliko stupaca želimo (2 ili 3 stupca).

Cortana
Prikaži

Vjerujem da ste svi vi čuli ili koristili Siri na iPhone-u ili Google Now na nekom Android uređaju. E da, Cortana je manje više upravo to, digitalni asistent koji pomaže u sitnicama o kojima ne želimo i ne trebamo brinuti:
Pisanje podsjetnika,
Postavljanje alarma,
Otvaranje i upravljanje aplikacijama,
Čitanje vijesti, vremenska prognoza, stanje u prometu,
Prepoznavanje glazbe,
Slanje poruka,
"Chit-chatovi" - razgovor s Cortanom (pjevanje pjesmi, šale, imitacije).

Da bi Cortana radila kako spada mora znati neke informacije o vama. Pošto ljudi žele neke stvari imati samo na svojem mobu bez da itko drugi vidi, uključujući i Cortanu, postoji takozvani Notebook (Bilježnica) gdje je moguće postaviti što sve točno Cortana može vidjeti i smije vidjeti, od SMS-ova, mailova, Facebooka, interesa, imenika, searchi history-ja, lokacije...
Sa Windowsima 10 Cortana se seli i na kompove/tablete tako da ako i nemate Windows Phone možete koristit Cortanu. Naravno, ako to želite, može se ugasiti. Također, napomena – ukoliko imate regiju ili jezik postavljen na hrvatski onda Cortana neće raditi. Pošto ja osobno ne mogu koristiti gadgete ako nisu na engleskom meni nije problem ali onima koji malo manje kuže engleski ili im je draži hrvatski Cortanu neće niti moći koristiti. S obzirom da je Cortana na engleskom – nema prevelikih gubitaka :)
P.S. Recite joj "Sing me a song" ili "Do an impression" :D

Spajanje s kompom ||| Settings -> USB (ovisno o modelu)
Sinkronizacija s kompom je jednostavna da jednostavnije ne može biti – spojite kablom mob i komp, driveri će se instalirati (automatski na Windows 7 / 8 / 10 ) i možete prebacivati stvari sa kompa na mob i obratno.
Za razliku od Windows Phone 7, Windows Phone 8 i noviji NE trebaju Zune za sinkronizaciju i prebacivanje datoteka. Ipak, koliko god prebacivanje bilo jednostavno postoje neke sitnice koje vrijedi znati.
Kad je mob spojen na komp, u This PC (Computer) možete preimenovati mob u što god želite. Taj naziv će pisati u "About" i kao Bluetooth naziv (screenshot),
Moguće je koristiti custom melodiju zvona prebacivanje pjesme u mp3 formatu u folder "Ringtones",
Glazba se mora staviti u folder "Music", slike u folder "Pictures" da bi ih mobitel prepoznao. Unutar tih foldera možete imati organizirane foldere kako želite,
Sve što skidate preko browsera sprema se u "Downloads" folder dok u "Documents" folder možete staviti Office dokumente.

Battery Saver ||| Settings -> Battery Saver
Battery Saver je opcija u OS-u kojom je moguće dobiti dulju autonomiju baterije gašenjem aplikacija u pozadini (background tasks) ili u slučaju ako je baterija pri kraju.
U slučaju ako upalimo "Conserver battery life" tada OS gasi sve neophodne stvari:
Automatsku sinkronizaciju mailova
Instant messengere (WhatsApp, Messenger, Viber, Skype)
Aplikacije koje koriste net (News, RSS čitači, prognoze vremena)
Pozivi i SMS radi bez obzira na to.

Swipeanjem prema lijevo pokazuje novi ekran "usage" gdje možemo vidjeti sve aplikacije koje koriste bateriju. Dodirom na pojedinu aplikaciju možemo vidjeti koliki postotak baterije je potrošila i želimo li da radi u pozadini. (one aplikacije koje koriste pozadinske procese imaju ispod naziva naziv "allowed", "always allowed" ili "not allowed".


Data Sense ||| Settings -> data sense
Data Sense omogućuje kontrolu nad mobilnim podacima. Velika većina nas ima ograničen broj megabajta / gigabajta u paketu i nije baš najbolje kad nesvjesno prođemo tu brojku, račun raste dok gledamo najnoviju fail kompilaciju 2015. :D

Ovdje možemo limitirati potrošnju - zadati OSu koliko megabajta možemo potrošiti u tom i tom vremenskom razmaku. Kako se bližimo tom limitu OS će početi štedjeti gdje ćemo najmanje osjetiti - nadogradnje aplikacija će se vršiti samo preko WiFi-ja, velike slike i videi neće se učitavati, browser će pokušati više toga povući iz lokalnog cache-a... Za one koji gledaju kako potrošiti što manje megabajta ima i opcija u obliku Opere Mini.

Također, moguće je u potpunosti blokirati korištenje Interneta - dobro u slučaju ako trebamo uštedjeti na bateriji, ako je signal dosta loš ili ako jednostavno želimo malo mira od silnih notifikacija i mailova - u tom slučaju bolje koristiti Quiet Hours. :)


Storage Sense ||| Settings -> storage sense
Storage Sense nam omogućuje pregled što nam zauzima internu memoriju na mobu. Pošto moja Lumia 920 ima 32 gige interne memorije ne brinem previše o zauzeću memoriju ali ekipa sa 4 ili 8 GB interne memorije i bez microSD kartice će gledati na ovu opciju kao na zlato :D

Preko Storage Sense-a moguće je izbrisati više aplikacija odjednom, obrisati privremene datoteke, podesiti lokaciju spremanja aplikacija i datoteka (ako mob podržava i ima microSD karticu).


OneDrive
OneDrive je usluga za spremanje datoteka u "oblak". Ako ste ikad koristili Dropbox, Google Drive, Box.net ili slične stranice onda u biti znate o čemu je riječ. OneDrive, koji se prije zvao SkyDrive, daje 15GB prostora za besplatno uploadanje i spremanje stvari i taj prostor je moguće besplatno povećani na razno razne načine - slanje referal linkova (ako netko preko vas otvori novi OneDrive account dobijete pola gige prostora), uploadanje slika od kamere, aktivacije razno raznih promo kodova...
U slučaju ako imate Office 365 onda je OneDrive neograničen. Da, nema nikakvog limita a s obzirom na cijenu i stvari koje O365 nudi po meni je to najisplativija stvar na tržištu.

P.S. referal linkovi su zabranjeni ovdje tako da se niste niti usudili! :DStore ||| Settings -> swipe prema lijevo na tab "applications" -> store
Store. Dućan s aplikacijama. Ekvivalent App Store-u na iOS-u, Google Play-u na Androidu i Windows Store-u na Windowsima 8 / 10. Preko Store-a skidate aplikacije za vašeg mobilnog ljubimca. Za pristup i skidanje aplikacija potreban vam je Microsoft Account.

I da, odmah u glavu - Windows Phone ima manje aplikacija i od Androida i od iOS-a. I da, nema sve službene aplikacija i da, vjerojatno nema najnoviju popularnu igru koja se igra na Androidima i iPhone-ovima širom svijeta. Vjerojatno cura/dečko/frend/mama igraju tu igru na svojem mobu dok vi čitate ovaj tutorial.

Ipak, nije sve tako crno kao što se čini. Trenutno (siječanj 2015.) Windows platforma ima 560 000 aplikacija. Da svaki dan instalirate jednu novu aplikaciju imali bi posla sljedećih 1 534 GODINE a kolko ja znam čak i na WP-u baterija ne traje toliko dugo.

Neću puno pričati o samim aplikacijama s obzirom na to da postoji poseban post o tome ovdje ali i ovdje postoji nekoliko sitnica koje su fora:
Moguće je instalirati aplikaciju na mob preko kompa. Zaletite se na You are not allowed to view links. Register or Login , nađite aplikaciju koja vam treba i kliknite na Instaliraj. Naravno, ulogirate se preko Microsoft Accounta.
Neke aplikacije, takozvane Universal Apps (univerzalne aplikacije), dostupne su i na kompu i na mobu. Imaju posebnu oznaku i ukoliko kupite takvu aplikaciju na mobu onda vam je dostupna i na Windows tabletu/kompu ili na drugom Windows telefonu.
Red Stripe je posebna kategorija aplikacija koje su na akciji, zna se naći dobrih aplikacija i igri pa nekad vrijedi pričekati. Naravno, preporučam da podržate developera kupnjom aplikacija, ne živimo svi od zraka :D
Odabirom Menu bar-a (tri točkice dolje desno) i onda pod "My apps" imate mogućnost vidjeti sve aplikacije koje ste ikad instalirati na mobu. Korisno u slučaju tvorničkog reseta i friškog postavljanja moba.

Double tap to wake ||| Settings -> touch
Double tap to wake omogućuje otključavanje mobitela dvostrukim dodirom na ugašen ekran. Ovo je korisna opcija u slučaju ako je nezgrapno otključati mobitel preko lock tipke ili u slučaju ako ne radi lock tipka, što je razlog zakaj moj frend ne može koristiti mob bez toga. Doslovno :D

Prikaži


Kod HTC-a je to "Motion Launch", kod Nokia se nalazi pod "touch".

Reminderi ||| Cortana

Reminder (podsjetnik) je kratka poruka ili obavijest o nečemu i na WP-u je riješeno na pomalo drugačiji način. Osim što je najbrži način za zapisivanje (ili izgovaranje) podsjetnika moguće je staviti podsjetnik kad nazovemo specifičnu osobu. Napišemo li(ili izgovorimo) "Next time when I call [kontakt] tell him/her [podsjetnik]" kod sljedećeg poziva iskočit će taj podsjetnik. To može biti za 3 minute a može i za 3 dana - nije bitno.

Quiet Hours ||| Cortana
Quiet Hours je mogućnost dostupna i na Androidu i iOS-u ali nisam siguran kako je implementirana... u pitanju je mogućnost automatskog prebacivanja mobitela u mod kad ne želimo da zvoni niti da pokazuje notifikacije. Također može odbiti poziv. Ovo je super korisno u nekoliko situacija:
Preko noći - mobitel mi ne zvoni zbog neke zalutale poruke ili pijane ekipe,
Automatski mi utiša mob kad sam na poslu/faksu/sastanku,
blokira manje bitne pozive ali propušta "inner circle"*.
*Inner circle je skupina do 30 članova za koje ne vrijedi odbijanje poziva. Ja sam si podesio nekoliko kontakata koji ukoliko nazovu 2 puta u 3 minute probijaju quiet hours i mobitel mi onda zvoni. Na taj način ne propuštam potencijalno hitan poziv. Naravno, nakon prvog poziva (koji mob odbija) Cortana šalje poruku drugoj strani "Hi, Mario is busy and can't anwer right now" tako da se zna da se ne mogu javiti :)


Glance ||| Settings -> glance screen
Glance screen je mogućnost kod nekih Lumia da prikazuju informacije na ekranu dok je mob u stand-byju. Ovisno o postavci, ekran može raditi cijelo vrijeme ili u takozvanom "peek" modu - dovoljno je mahnuti rukom iznad mobitela ili ga izvaditi iz džepa i on automatski pali ekran. Super stvar ako želimo provjeriti koliko je sati i imamo li neku obavijest jer troši jako malo energije (meni baterija traje oko 5% kraće što je gotovo zanemarivo) i nema potrebe za primanjem uređaja u ruke.

Ukoliko koristite MSN Weather za vremensku prognozu onda je moguće postaviti prognozu kao lock screen te će u tom slučaju Glance screen prikazivati i vremensku prognozu.
I da, ukoliko je bilo ikakvih nedoumica - glance screen NIJE lock screen. Znači, kada se glance upali mobitel je i dalje zaključan i potrebno ga je otključati ako ga želite koristiti. Pritiskom na lock tipku (ili dvostruki dodir u slučaju ako je upaljen double tap to wake) pojavljuje se lock screen.


Navigacija ||| HERE Drive+
HERE Drive+ u potpunosti je besplatna puna navigacija za Windows mobitele. Sa Windows Phone 8 postojale su dvije verzije - tada Nokia Drive i Nokia Drive+. Bile su namjenjene samo za Lumie ali sa dolaskom Windows Phone 8.1 svi Windows mobiteli imaju mogućnost instalacije i korištenja HERE Drive+.

Karte se skidaju preko OS-a odlaskom u Settings -> applications -> maps. Tamo je moguće skinuti karte koje su nam potrebne (podjeljene su po državama). Broj skidanja je neograničen te također svakih nekoliko mjeseci dođu nadogradnje mapa tako da uvijek možete imati najnovije mape.

Kvaliteta je izvrsna, nisam se još susreo sa boljom navigacijom bez obzira na platformu.

Što se dućana s aplikacijama tiče link je ovaj:
You are not allowed to view links. Register or Login

E sad - Windows Phone ima manje aplikacija nego iOS ili Android. Brojčano, ima ih puno manje. Po nekakvim relativno novijim informacijama (siječanj 2015.) Windowsi imaju oko 560 000 aplikacija što je malo u odnosu na ostala 2 dućana ali - sasvim dovoljno za prosječnog korisnika.
90%* korisnika koristi smartphone za:
pozive i SMS-ove,
Surfanje Internetom
slušanje mjuze,
Lajkanje, šeranje, komentiranje na Facebooku, Instagramu, Youtubeu, Twitteru
fotografira,
čita dokumente i ebookove.

Sve gore navedene opcije Windowsi rade bez problema. Sa Windows Phone 8 bilo je problema sa dolaskom notifikacija, pogotovo kod messaging aplikacija koje nisu bile dobro napravljene (Viber, Whatsapp) ali sa dolaskom Windows Phone 8.1 kao i nadogradnjama aplikacija problema gotovo da i nema. U mom slučaju notifikacije bilo IM klijenata bilo poruka rade jednako pouzdano kao i na iOS-u i Androidu.

*Figurativna pretpostavka autora

Na Windowsima je prilično zanimljiva situacija kod 3rd party (neslužbenih) aplikacija. Naime, vrlo često se događa da neslužbene aplikacije rade bolje/brže nego službene (čak i naspram drugih platformi) i imaju mogućnosti koje nisu prisutne ili se moraju plaćati. Naravno, i tu ima iznimki ali kod nekolicine aplikacija koje koristim te neke mogućnosti su razlog zakaj preferiram Windowse.


Prikaži

* - aplikacije samo za Lumia mobitele.


Update na Windows 10
Nadogradnja na preview verziju Windows 10 bit će moguća u veljači 2015. godine. Potrebno se je registrirati na insider.windows.com i pratiti upute.
Napomena: u pitanju je nezavršeni proizvod pa je lako moguće da će baterija biti lošija, neke stvari neće raditi, bugova će biti dosta itd. tako da stavite preview na vlastitu odgovornost!
Moram istaknuti tu informaciju da ne bi bilo kasnije žaljenja zakaj ne radi.

Windows Phone uređaji - gdje nabaviti, cijene, performanse
Low end:
Dual core/quad core procesori - Snapdragon 200/400/S4
512MB RAM / 1GB RAM
4" ili više TN ili IPS ekran, WVGA ili qHD rezolucije
polikarbonatno kućište sa zamjenjivom baterijom i maskicama
Dual SIM
Solidne ali ne i izvrsne kamere
Lumia 530, 630, 535
do 1000kn

Mid range:
Quad Core 1,2GHz - Snapdragon 400
1GB RAM
4,5" ili više IPS ili AMOLED ekran, HD (720p) rezolucije
Polikarbonatno kućište i/ili aluminijski okvir
Single SIM, Dual SIM
Kvalitetnije prednje i zadnje kamere
Lumia 730, 830
do 2000kn

High end:
Quad core 2,3GHz - SnapDragon 800
2GB RAM
5" ili više IPS ili AMOLED ekran (fullHD rezolucije)
Polikarbonatno kućište i/ili aluminijski okvir
Single SIM
Lumia 1520, 930
3 ili 4 mikrofona
4K snimanje videa
Optička stabilizacija slike

Dodaci (maske, wireless chargeri, memory kartice)
Kaj se tiče maski i wireless chargera - eBay. Za sve zaštitne folije, maske, kućišta, zaštitne maske i slično puno je jeftinije gledati eBay + rezervni dijelovi su vrlo često jeftiniji nego kod nas.

Memorijske kartice - ako mobitel podržava dotičnu svakako preporučujem da nabavite. Sa Windows Phone 8.1 nadogradnjom moguće je prebaciti aplikacije i datoteke na SD karticu tako da modeli sa malom internom memorijom imaju malo više prostora za disanje.
Imajte na umu da je memorijska kartica sporija od interne memorije pa u slučaju ako imate sporiju karticu aplikacije bi mogle sporije raditi te bi video datoteke mogle štekati ako su visoke kvalitete. Definitivno uzmite memorijsku karticu klase 10 ili brže za relativno ugodan rad. Isplati se dati tih nekoliko desetaka kuna više za bržu karticu.

Wireless charging - nekoliko modela Lumia ima u sebi ugrađen takozvani QI charger - bežično punjenje mobitela koje je kompatibilno sa QI standardom.

Postoje Nokijini službeni wireless chargeri ali sam nabavio nekoliko modela sa eBay-a od nekoliko dolara i do sad su svi radili kako spada. Punjenje je malo sporije nego sa žičanim punjačem ali meni osobno je to čak i bolje jer što se mob sporije puni to se baterija manje grije i zato dugoročno radi malo bolje.

tnx @Mario92
(cafe.mobil.hr)
Četiri se stvari ne mogu vratiti: izgovorena riječ, izbačena strijela, protekli život i propuštena prilika.
Your ©INFINITY TEAM by  malivrag99
The following users thanked this post: brzi, misko