Autor Tema: ROBOPČELE: U nedostatku pravih kukaca, za oprašivanje izrađuju sitne robote  (Posjeta: 1106 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline informer

  • Aktivan Član
  • *
  • Postova: 27
  • Country: 00
  • Thanked: 26 times
  • Spol: Muški
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 46.0.2490.80 Chrome 46.0.2490.80


Pčele, koje oprašuju gotovo trećinu hrane koju jedemo, masovno umiru zbog misterioznog fenomena znanog kao poremećaj kolapsa kolonija (CCD). Mediji ovu krizu najčešće pripisuju mješavini bolesti, parazita i pesticida.
Situacija je toliko ozbiljna da je krajem srpnja Bijela Kuća dala posebno organiziranoj grupi znanstvenika samo 180 dana da smisle strategiju kojim bi se zaštitile pčele i ostali oprašivači.
No drugi znanstvenici su krenuli drugim putem – zamjenom za pčele. Iako je to daleko od savršenog rješenja, moderna tehnologija ipak pruža nadu, piše Bussines Insider.
Prošle su godine znanstvenici s harvardskog sveučilišta pod vodstvom profesora stojrastva Roberta Wooda predstavili prve RoboBees (RoboPčele), robote veličine pčele koji su u stanju podići se s tla i lebdjeti kada su povezani s izvorom energije.
Sljedeća velika stvar
Koautor tog rada, mehanički inžinjer i harvardov diplomac Kevin Ma izjavio je da je njegov tim “na pragu sljedećeg velikog probitka”. Ma kaže da će “roboti sada moći nositi više tereta”.
Projekt predstavlja proboj u području mikro letećih vozila. Prije nije bilo moguće staviti sve stvari potrebne kako bi robot mogao letjeti u tako malom stroju, koji uz to mora biti i jako lagan.
Znanstvenici vjeruju da će za već 10 do 15 godina RoboBees biti u stanju oprašivati polja usjeva, što bi pretstavljalo kritičnu korist ukoliko se u međuvremenu ne uspije pronači prirodni način.
Bijela je kuća naglasila o kakvoj se opasnosti radi, izjavivši da gubitak pčela i drugih vrsta “zahtijeva momentalnu pažnju kako bi se osigurala održivost naših sustava proizvodnje hrane, izbjegao dodatan gospodarski udar na poljuprivredni sektor, i zaštitilo zdravlje okoliša”.
Samo pčele godišnje doprinesu američkoj poljoprivredi u vrijednosti od više od 15 milijardi dolara (preko 100 milijardi kuna).Ali RoboBees nisu još moguće tehnološko rješenje. Prvo i osnovno, sitni robotići moraju biti u stanju letjeti sami i komunicirati jedan s drugim kako bi mogli izvršavati zadatke poput pravog roja.
Rad u rojevima
“RoboBees će raditi najbolje kada ih se bude koristilo u rojevima od više tisuća individua, koje koordiniraju svoja djelovanja bez da se pouzdaju u jednog vođu”, napisali su Wood i kolege. “Jato mora biti dovoljno otporno da cijela grupa može izvršiti svoje ciljeve čak i ako brojne pčele ne uspiju”.
Iako je Wood naveo kako su CCD i prijetnja koju ono predstavlja za poljoprivredu bili dio originalne inspiracije za stvaranje pčele-robota, uređajima nije cilj zauvijek zamijeniti prirodne oprašivače. Još se uvijek trebamo fokusirati na spašavanje tih vitalnih stvorenja. RoboBees bi trebali služiti samo kao “privremena mjera dok se ne pronađe rješenje za CCD”, navodi se na web stranici projekta.
Unatoč tome, Kevin Ma smatra da je dobro imati više opcija za rješavanje problema, navodeći važnost fleksibilnosti.
RoboBees će moći biti u stanju zamijeniti roj pčela na cvijetnom polju tako da će ići od cvijeta do cvijeta sakupljajući i ostavljajući pelud. Neće skupljati nektar poput pravih pčela već smo prenositi pelud. Ali da bi to mogli roboti prvo moraju biti u stanju letjeti sami, kao i letjeti jako dobro, da bi se mogli spuštati i polijetati s krhkih cvjetova.

You are not allowed to view links. <a href="http://www.satelitin.com/index.php?PHPSESSID=mvdbosemdmv5i7j453fsbtpsg2&amp;action=register">Register</a>&nbsp;or&nbsp;<a href="http://www.satelitin.com/index.php?PHPSESSID=mvdbosemdmv5i7j453fsbtpsg2&amp;action=login">Login</a>

Izvor:net.hr
The following users thanked this post: brzi