Autor Tema: DVB-T (digitalna zemaljska televizija) za početnike  (Posjeta: 2124 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline azr@il

 • SAMO NEK' MI DAJU KOMAD PAPIRA I PERO, DUSA CE IM RECI KOL'KO VOLIM MANCHESTER UNITED..
 • MERITORIOUS MEMBERS
 • *
 • Postova: 2506
 • Country: ba
 • Thanked: 3884 times
 • Spol: Muški
 • ©INFINITY TEAM azr@il (EDIN)
 • OS:
 • Windows NT 6.3 Windows NT 6.3
 • Browser:
 • Chrome 41.0.2272.89 Chrome 41.0.2272.89
DVB-T (digitalna zemaljska televizija) za početnike
« u: Ožujak 16, 2015, 18:15:42 »
DVB-T (digitalna zemaljska televizija) za početnike


Sve što ste željeli znati o digitalnoj zemaljskoj televiziji a niste se usudili pitati

 

DVB-T je oznaka za digital video broadcast -  terrestrial što u prijevodu znači zemaljsko digitalno emitiranje video signala (naravno, uključujući i pripadajući audio signal)

Što je sve potrebno za DVB-T prijem?
- Potrebna Vam je zemaljska antena bilo sobna ili vanjska te DVB-T prijemnik ili televizor sa već ugrađenim digitalnim tunerom. Spojite prijemnik/televizor sa antenom koaksijalnim kabelom, skenirajte kanale i spremni ste za gledanje digitalne televizije. Ako koristite vanjski DVB-T prijemnik, potrebno ga je povezati na televizor sa scart ili HDMI kabelom za prijenos slike i zvuka.

Primjeri spajanja DVB-T prijemnika:

1. Najčešći način spajanja je scart kabelom.


2. HDMI spoj


3. Ukoliko se radi o starijem TV prijemniku bez scart priključka (ili su svi scartovi već zauzeti), potreban je prijemnik sa RF modulatorom. Na prijemniku se odabere RF kanal, te se na TVu memorira isti kanal, tako imate potpunu DVB-T funkcionalnost i na starim televizorima.


Što znači MPEG2 ili MPEG4?
- MPEG je oznaka za standard prijenos kombiniranog audio i video signala. Postoji više MPEG standarda, no nama su bitni:
MPEG-2 standard koji se koristi za prijenos slike u DVD ili DVB formatu. Koristi se i u satelitskom i zemaljskom prijenosu TV programa. U Hrvatskoj svi kanali standardne kvalitete se prenose u MPEG-2 sustavu, te za njihov prijem je dovoljan MPEG-2 prijemnik.
MPEG-4 standard je nešto napredniji i kompleksniji od MPEG2 sustava. Radi na principu veće kompresije. Koristi se u satelitskom i zemaljskom prijenosu, kao i za HD DVD i Blu-ray diskove. Sustav je pogodan za prijenos programa visoke kvalitete (HD). Neke zemlje poput Slovenije emitiraju i SD sadržaje u MPEG4 sustavu.

Što znači HD ili SD?
SD: Standard definition TV oznaka je za digitalnu televiziju standardne rezolucije. Emitira se u rezoluciji do 720x575 pixela.
HD: High definition u TV programu označava visoku rezoluciju ili visoku kvalitetu. Rezolucija HD prikaza doseže do 1920x1080 pixela (1080p). HD rezolucije su: 720p standardna HDTV rezolucija, 1080i (1440x1080) i 1080p (1920x1080) - full HD


Što je MUX?
MUX ili multiplex označava skup kanala koji se emitiraju na jednoj frekvenciji. Uz oznaku MUX obično ide i slovna oznaka (A, B) što označava različite skupine kanala. Zamisao je da na MUX A bi trebali ići nacionalni TV kanali, MUXB komercijalne televizije sa nacionalnom koncesijom te na daljnjim bi trebale biti lokalne televizije.

Koji se kanali mogu gledati u digitalnoj tehnici?
Ovisi o području gdje živite te koje signale hvatate, tako varira i broj kanala.
Hrvatski kanali: HRT1, HRT2, RTL TV, NOVA TV (MPEG2 SD)
Hrvatski HD kanali: HDTV promo (MPEG4 HD)
Slovenski kanali (samo u područjima gdje možete uhvatiti signal iz Slovenije): SLO1, SLO2, SLO3, POP TV, KANALA, VIASAT3, TV PIKA, RTS, SLO M (MPEG4)
Mađarski kanali (samo u područjima gdje možete uhvatiti signal iz Mađarske): m1 HD, m2 HD, DunaTVHD, Autonomia, RTL Klub, TV2, Euronews EN, EuronewsFR, Euronews GER (MPEG4)
Austrijski kanali (samo u područjima gdje možete uhvatiti signal iz Austrije): Plus 4, 3 sat, ORF Sport plus, Servus TV, ORF1, ORF2St, ORF2B, ATV (MPEG2)
Imam antenu,prije mene su dva momka bili vlasnici iste,a oni su je kupili od nekog covjeka koji je dobio na kartama,od neke zene koja ju je naslijedila od pokojnog muza,koji je dobio u trampi od nekog covjeka koji je kupio od narkomana,a tom tata dao da se ostavi droge,a on je kupio na licitaciji...
The following users thanked this post: Pahuljica, savjesni, lakicer, brzi, malivrag99